Bu hafta bir iş sebebiyle iki günlüğüne Antalya'dan Isparta'ya gittim. Malum akaryakıt fiyatlarının yüksekliğinden dolayı, memleketim olan Isparta'ya çok sık gidip gelemiyorum. Ulaşımın pahalı olması benim değil, genel olarak hepimizin gündemindeki sorunlardan sadece bir tanesi!!
Isparta'da kaldığım kısa zaman içinde yediğim içtiğim bende kalsın, gördüklerim ve duyduklarımın bir özetini geçmek istiyorum.
Memlekete gittiğimde, mutlaka doğup büyüdüğüm Turan Mahallesine gider, orada dolaşır eskileri yad ederim. Bir zamanlar bütün akrabalarımın, eşimizin dostumuzun yaşadığı bu mahallede artık hiç kimsenin kalmaması hatta evlerin yıkılmış olması beni üzer.
Turan Mahallesi, Tahtacı Mahallesi olarak da bilinir. Çünkü bu mahalle sakinlerinin çoğu Tahtacı Alevileridir, daha doğrusu eskiden öyleydi. Gece saatlerine kadar hareketli, cıvıl cıvıl bir mahalleydi. Ne yazık ki o eski halinden eser kalmamış. Mahalle sessizliğe ve karanlığa gömülmüş, sanki kimse kalmamış ve terkedilmiş gibiydi, bir o kadar da bakımsızdı. Uzun zamandır akşam saatlerinde oradan geçmemiştim. Isparta'nın en merkezi mahallesinin, özellikle bu sokağın bu halde olması beni çok üzdü. Belediye yetkililerinin yolu buradan hiç geçmiyor sanırım... Mahallede her nedense bu bahsettiğim Tahtacıların yaşadığı sokağın haricinde, diğer sokakların daha düzenli olduğunu, yeni evlerin yapıldığını hatta eski tarihi evlerin restore edildiğini gördüm. Aynı Mahallede farklı sokaklardaki bu iki tezatlık benim kafamda deli sorular oluşmasına sebep oldu!!
Biliyorsunuz, bu kış Ispartalılar için zor geçti. Günlerce elektriksiz kaldılar, kapalı pazar yerleri zarar gördü. Şimdi enerji hatlarını yer altına alma çalışmaları devam ediyor, umarım kış gelmeden çalışmalar tamamlanır ve kar yağdığında şehir tekrar aynı şeyleri yaşamaz. Zarar gören kapalı pazar yerlerinden de bahsetmek istiyorum. Halıkent kapalı pazar yerinin çatısı zarar görmüş ve güçlendirme çalışması başlamıştı. Aylar geçmesine rağmen hala tadilatının bitmediğini gördüm. Yıkılan Davraz pazar yerinde ise hiç bir çalışma yok, pazar esnafı en kısa zamanda aşırı sıcak ve soğuktan korunmak için pazar yerinin üzerinin kapatılmasını istiyor. Ne yazık ki Isparta Belediyesinin hizmet konusunda yetersiz kaldığını düşünüyorum.
Isparta'da vatandaşlar toplu ulaşım konusunda da dertli. Ulaşım ücretinin sekiz lira olmasından şikâyetçiler. Bazı güzergâhlara otobüs seferlerinin azaltıldığını, bu sebeple özellikle, iş, okul gidiş ve dönüş saatlerinde çok kalabalık olmasından dolayı yaşadıkları sıkıntıyı dile getiriyorlar.
Üniversite öğrencileri de toplu ulaşım seferlerinin yetersizliğinden dolayı okullarına gitmekte zorluk yaşadıklarını ifade ediyor, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'den acil çözüm bekliyorlar.
Biliyorsunuz Isparta'nın pidesi, şişi ve kebabı meşhurdur ve dolayısıyla da bu mesleği yapan çok işletme mevcuttur. Hatta dört nesildir bu mesleği devam ettiren işletmeler var. Onlar da maalesef hiç mutlu değiller. "Kimsede para yok, eskisi kadar müşteri gelmiyor, önceden siparişlere yetişemezdik, satışlarımız düştü, giderlerimiz arttı, ne yapacağız bilmiyoruz" diyorlar. Şu bilgiyi de vermek istiyorum, ne yer içerseniz fiyatlar Antalya'nın neredeyse üçte biri civarında... Eğer Isparta'ya yolunuz düşerse bu lezzetleri tatmadan gitmeyin derim.
Isparta'da durum bu! Yani anlayacağınız, bir dokunup bin ah işitiyoruz…
Isparta yüzde 70,35 oranla mutlu İl olarak kayıtlara geçmiş ama Isparta'da yaşayanların bundan haberi yok !!