Son zamanlarda yangın haberlerine sıkça rastlıyoruz. Özellikle konut tipi binalarda çıkan yangınların artması, can ve mal kaybına sebep olması bizleri derinden yaralıyor. Yangına sebep olan pek çok etken var. İşimizi kolaylaştıran elektrikli cihazlar, klimalar, mutfak kazaları gibi pek çok etken yangınlara sebebiyet vermekte.
-Yaşadığımız binalarda yangın güvenliği var mı?
-Bizler yangın güvenliği konusunda ne kadar bilinçliyiz?
-Bulundurması zorunlu olan yangın tüpleri var mı?
-Yangın tüpü varsa belirli aralıklarla çalışıp çalışmadığı kontrol ediliyor mu?
-Yangın merdiveni var mı?
Bu yazımın ana konusu YANGIN MERDİVENLERİ...
Yangın merdivenleri acil bir durumda binada yaşayanların hayatını kurtarmak ve tahliyesini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.
Ne yazık ki insanların yangın merdivenlerini depo gibi kullandıklarını, evlerindeki fazla eşyalarını, malzemelerini buralara koyduklarını görüyoruz. Benim de yaşadığım binanın yangın merdiveninde, böyle görüntülere şahit olduğum için bu yazımda yangın merdivenleri konusuna değinmek istedim.
Acil durumlarda yangın merdivenlerinin kullanılabilir olması gerekir. Aksi durumda, burada engel teşkil eden eşyaların olması insanların tahliyesini zorlaştıracaktır.
Buralara engel teşkil edecek şekilde eşyalarını koyanlar, bir acil durumda, bu sebeplere bağlı olarak, ölümlere neden olabileceklerinin farkındalar mı acaba?
Her şeyden önce bu yaptıklarının bir suç teşkil ettiğini ve cezası olduğunu bilmelerini isterim.
"Yangın merdivenleri ve yangın merdivenleri giriş- çıkış alanlarında herhangi bir eşya bulundurulması kesinlikle yasaktır. Tespit edilmesi halinde "GENEL GÜVENLİĞİN TAKSİRLE TEHLİKEYE SOKULMASI SUÇU" kabul edilerek ilgili kişi hakkında hukuki işlem başlatılacaktır." diyor kanun.
Yangın merdivenlerinde ikinci bir sorun da çıkış kapıları.
Çıkış kapısından tahliye için, öncelikle asma kilitin anahtarını bulmanız gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda bir öğrenci yurdunda çıkan yangın sonucunda, yangın merdiveninin kilidini açamadıkları için öğrenciler hayatını kaybetmişti.
Mal canın yongasıdır derler ama önce can gelir. Mal kaybı bir şekilde yerine konur ama canımızın telafisi yoktur.
Hem kendi can güvenliğimiz hem başkasının can güvenliği için daha dikkatli ve bilinçli olmak, kurallara uymak çok zor olmasa gerek. Sizden kaynaklı engeller ve ihmallerden dolayı ölüme neden olursanız, ömür boyu vicdanen hiç rahat olamazsınız!...
Temennim hiç kimsenin çaresizliği, acıyı, korkuyu yaşamaması. Ancak, sadece yangın için değil, her konuda bilinçli vatandaşlar olarak gerekli tedbirleri alalım...