Ekleme
Tarihi: 19 Kasım 2023 - Pazar
Isparta'da bir zamanlar Devlet Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Verem Dispanseri, Askeri Hastane, Kan merkezi, Şevket Demirel Kalp Merkezi, Ağız ve Diş sağlığı Merkezi, Sağlık Koleji gibi sağlık kompleksinin ve çok sayıda eczane ve diğer sağlık kuruluşlarının olduğu cadde vardı adı "HASTANE CADDESİ".
Isparta Hastane Caddesinde ilk hastane:
"1915 yılında Mutasarrıf Hakkı Behiç Bey zamanında, Kan Merkezi ve Doğum ve Çocuk Bakımevi Kreşi’nin olduğu yerdeki Bülbül Kahvesi Bahçesi ve Şeyh Aliler 'in bahçesinin birleştiği büyük arsa üzerinde, iki katlı ve 30 yataklı olması planlanan bir Memleket Hastanesi temeli atılmıştır. Savaşlar nedeni ile inşaat, 1922 yılında tamamlanabilmiştir".
Günümüzde ise bir asırlık geçmişi olan Hastane Caddesinde artık hastane diye birşey kalmadı, haliyle eczane sayısı da azaldı ve diğer sağlık kuruluşları da!
Yıllar önce bu bölgede bulunan bütün hastaneleri taşıdılar ve Şehir Hastanesi adıyla tek çatı altında topladılar.
Şimdi bu eski hastanelerin olduğu yerde Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) var. Hastaneler ve eczanelerin bu caddeden taşınması sonucu sessizliğe bürünen bu cadde buradaki üniversite sayesinde tekrar eski hareketli günlerine geri dönüyor. Çevredeki mahalle ve Hastane Caddesinde yaşayanlar bu durumdan memnun görünüyor.
Ancak bu caddenin adı birilerini rahatsız etmiş. Burada hastane kalmadığı için, buranın adı Hastane Caddesi değilde Üniversite Caddesi olmalıymış. Sayın ISUBÜ Rektörü Hastane Caddesi adının üniversite caddesi olarak değiştirilmesini teklif etmiş. Belediye meclisimiz de bu kararı onaylamış. Bir üniversite rektörünün asli görevi cadde isimlerini değiştirmek değil de başında bulunduğu üniversiteyi dünyanın sayılı üniversiteleri arasına sokmak, öğrencilerinin daha kaliteli, daha nitelikli bir eğitim almaları için çalışmak olmalı...
Bu caddenin ismini değiştirmek isteyenler ve onay verenlerin bakış açısı ne bilmiyorum! Kendileri doğup büyüdükleri ve hatıralarının olduğu mahalle, cadde ve sokaklarının isimleri değişse ne düşünürler?
Bu mantıkla başka mahalle ve cadde isimlerini de değiştirelim ne dersiniz?
-Bağlar mahallesinin adını değiştirelim, zira o mahallede de bağ kalmadı, pekmez yapılacak üzümler kalmadı, hatta Bağlar Mahalleli de kalmadı!
-Gülcü mahallesinin adını değiştirelim, Isparta Gülü'nün ilk yetiştirildiği yer olmasından bu adı almış, o mahallede gül bahçeleri ve gülcü kalmadığına göre adı da değişsin.
-Keçeci mahallesinde keçeci kalmadı değiştirelim gitsin.
- Halıkent mahallesinin de adını değiştirelim, Isparta'da artık Halıcılık kalmadı, halı dokunan evler kalmadı, halı iplik fabrikaları kalmadı!
-Bahçelievler mahallesinde bahçeli ev de kalmadı, o zaman Betonevler Mahallesi olsun mu ?
-Sümerbank Caddesi, halk arasında Fabrikalar caddesi diye bilinir, adı çoktan değişmiş. Fabrika mı kaldı ki adı devam etsin...
Bu liste uzar gider...
Bazı şehir, mahalle, cadde isimlerinin ruhları vardır, içinde manâlar barındırır. Yaşanmışlıklar, anılar, geçmişten izler taşır.
Gelecek nesillere aktarabileceğiniz, anlatabileceğiniz hikayeleri vardır. Buraların isimlerini değiştirerek bu saydıklarımı yok edersiniz. Gelecek nesiller, Hastane Caddesinde bir zamanlar Türkiye'nin belkide o yıllarda tek büyük hastane kompleksinin olduğunu bilemeyecek. Sümerbank Caddesinin adını aldığı Sümerbank hakkında ve bu caddede, bu mahallede bir zamanlar hangi fabrikaların olduğunu, bu fabrikalardan kaç kişinin evini geçindirdiğini bilemeyecek. İsim deyip geçebilirsiniz fakat bu gibi isimler geçmişimizin aynasıdır. Daha önce verilmiş isimler korunup o isimlerin hikayeleri gelecek kuşaklara aktarılabilmeli. Tarihi hafızanın silinmesini doğru bulmuyorum. Amacınız gelecek nesillerin bunları öğrenmemesi, tarihin izlerini silmek ise, durum daha da vahim!
Bazı istisnalar vardır ki, ismi yabancı kökenlidir, anlamı yoktur veya kötü bir anlam içerir, o zaman değiştirebilirsiniz. Bu duruma kimsenin itirazı olmaz.
Hastane Caddesinin adını koruyarak Üniversite Mevkii diye ilave edebilirdiniz.
Geçtiğimiz günlerde Isparta KYK yurtlarında kalan öğrenciler yemekten zehirlendi. Son günlerde bazı KYK yurtlarında sorunlar yaşanmaya başladı. Bu konuyla ilgili Rektörlük olarak yurt yönetimi, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile birlikte iş birliği yaparak yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini tartışabilir, öğrenci yurtlarının daha sağlıklı bir şekilde işlemesi için adımlar atabilirsiniz. Önceliğiniz öğrencilerinizin konforu, güvenliği ve ilimin, bilimin ışığında daha nitelikli eğitim almaları olmalı. Cadde isimlerinin değiştirilmesi değil!
Isparta'nın başka bir sorunu daha var. Isparta kan kaybediyormuş! Isparta'da yabancı uyruklu çok sayıda vatandaş var, Afganistan uyruklu, İran uyruklu, Somali uyruklu
Irak uyruklu ,Suriye uyruklu ve Alman uyruklu olduğu tespit edilmiş. Bu kadar göç almasına rağmen Isparta nüfusu azalıyormuş. Neden diye sormak lazım. Belediye olarak Cadde isimlerini değiştirmeye harcayacağınız enerjinizi bunun sebeplerini araştırarak bulabilirsiniz. Sorunun çözümleri için çalışabilirsiniz. Gençlerin istihdamı için neler yapılabilir, gözden geçirir, projeler üretebilirsiniz.
Şehri daha yeşil, daha yaşanabilir, daha planlı yapabilirsiniz. Geçtiğimiz yıl Isparta mutlu şehirler sıralamasında yer alıyordu şimdi ise sıralamada ilk ona bile girememiş. Isparta mutsuz olduğu için mi kan kaybediyor?