HKMO: YAPILARDA BAĞIMSIZ DENETİM MEKANİZMASI ACİLEN HAYATA GEÇİRİLMELİ
HKMO: YAPILARDA BAĞIMSIZ DENETİM MEKANİZMASI ACİLEN HAYATA GEÇİRİLMELİ
TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Yönetim Kurulu: "Yapılar yalnızca fiziksel varlıklar değil, içerisinde yaşayan insanların güvenliği ve yaşam hakkının birer teminatıdır. Bu nedenle toplumsal bilinçlenme sağlanmalı ve yapı güvenliğini odağına alan bağımsız bir denetim mekanizması ivedilikle hayata geçirilmelidir."
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Yönetim Kurulu, Bolu Kartalkaya'da meydana gelen birçok vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan otel yangına ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamada, "Yapı güvenliğinin sağlanması ve etkin bir bağımsız denetim mekanizmasının oluşturulmasının hayati öneminine" dikkat çekildi.
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Bolu’da meydana gelen ve birçok vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan otel yangını, hepimizi derinden sarsmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu elim olay, yapı güvenliğinin sağlanması ve etkin bir bağımsız denetim mekanizmasının oluşturulmasının hayati önemini bir kez daha ortaya koymuştur.
- Binalarda Denetim Süreçleri Genişletilmeli
"Nasıl ki motorlu taşıtların periyodik muayeneleri zorunlu tutuluyorsa, aynı şekilde binaların da düzenli aralıklarla kapsamlı denetimlerden geçirilmesi kaçınılmaz bir gereklilik haline gelmiştir. Ancak bu denetimlerin yalnızca belediyeler veya valilikler tarafından imar mevzuatına uygunluk kontrolleriyle sınırlı kalmaması gerekmektedir. Denetim süreçleri, binaların kullanım amacına ve çevresel koşullara uygun olarak; zorunlu sığınak alanları, yangın merdivenleri, yangın güvenliği, acil çıkış yolları ve diğer kritik yapı unsurlarını
kapsayacak şekilde genişletilmelidir."
- Denetimde Şeffaflık ve Güvenilirlik
Bu bağlamda denetim mekanizmasının bağımsızlığı büyük önem taşımaktadır. Noter sistemine benzer şekilde, devletin yetkilendirdiği lisanslı bağımsız kuruluşlar tarafından yürütülecek bir denetim modeli oluşturulmalıdır. Bu kuruluşların, ilgili meslek odalarıyla koordinasyon içerisinde, bilimsel standartlara, mühendislik etiğine ve yapı güvenliğine uygun şekilde çalışması sağlanmalıdır. Böyle bir sistem, denetim süreçlerine şeffaflık ve güvenilirlik kazandıracaktır.Bağımsız denetim kuruluşları tarafından hazırlanacak raporlar yalnızca eksikliklerin tespitini değil, bu eksikliklerin nasıl giderileceğine dair yol gösterici çözümleri de içermelidir. Tespit edilen eksikliklerin giderilmemesi durumunda ise caydırıcı cezai yaptırımlar uygulanmalıdır. Bu yaklaşım, yapı güvenliğini tehdit eden unsurların etkin bir şekilde ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır.
- Yapılar Yaşam Hakkının Teminatıdır
Unutulmamalıdır ki afetler ve kazalar önlenebilir olaylardır. Bunun için gerekli tedbirlerin alınması ve denetim mekanizmalarının süreklilikle işletilmesi şarttır. Yapılar yalnızca fiziksel varlıklar değil, içerisinde yaşayan insanların güvenliği ve yaşam hakkının birer teminatıdır. Bu nedenle toplumsal bilinçlenme sağlanmalı ve yapı güvenliğini odağına alan bağımsız bir denetim mekanizması ivedilikle hayata geçirilmelidir.
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak, bu tür trajedilerin tekrar yaşanmaması adına, yapıların her an bir afete hazırlıklı olacak şekilde güvenliğini sağlayacak bağımsız bir denetim sisteminin oluşturulması ve etkin bir şekilde işletilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.