“İstanbul'u etkileyen büyük bir depremin olacağı kaçınılmaz”
“İstanbul'u etkileyen büyük bir depremin olacağı kaçınılmaz”
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD), 2023 yılı 9. Olağan Toplantısı 24 Mayıs Salı günü Akra Otel’de gerçekleşti. “Türkiye – Japonya: 2 Ülke Arasındaki Deprem Afet Önleme Farkları” konu başlığı ile düzenlenen toplantının konuğu Yüksek Mimar & Yüksek İnşaat Mühendisi & Japon Deprem Uzmanı Hazama Ando Corporation Türkiye Ofisi Genel Müdürü Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Morıwaki oldu.
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD)Başkanı Akın Akıncı,“Bugün konumuz deprem. Türkiye olarak çok ciddi bir şekilde asrın felaketini yaşadık. Bize düşen bundan sonraki restorasyon sürecinde bu felaketi sürekli hafızalarda tutabilmektir. Hem fiziki hem de psikolojik olarak deprem bölgesine yardımlarımızı sürdürmeli ve esirgememiz lazım. Türkiye farklı dereceleri ile tamamı ile deprem bölgesi içindedir. Yönetmeliklerimiz hep var ve Türkiye’de yönetmeliklerimiz hep oldu. Türkiye en büyük depremini 27 Aralık 1939’da Erzincan’da yaşadı. 33 bin kayıtlı ölü, 100 bin yaralı ve 120 bin de bina yıkıldı. 68 sene sonra 7.8 Marmara Depremi’nde yine kayıtlı 20 bin ölü ve daha fazladı var. Bölgede 300 bini aşan bina hasar gördü. 60 sene de hiçbir ders almamışız. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen asrın felaketinde kayıtlı 50 bin ölü ve 200 bin konut var. 35 yıldır profesyonel iş hayatımda bu iş ile uğraşan bir kişi olarak burada esas problemin yönetmeliklerin haricinde eğitim sistemimizde olduğunu görüyorum ve uygulamalarımızda da çok ciddi sorunlarımız var. Dünya’da deprem denildiği zaman akla Japonya’nın geliyor. Japonya, dünyada deprem mühendisliğinin çıkış noktası dediğimiz yerdir. Bugünkü konuğumuz Tükiye ve Japonya’yı çok iyi bilen Sayın Yoshinori Morıwaki’dir. Bizimle bugün deprem ve iki ülke arasındaki farklar hakkında bilgilerini paylaşacak”.dedi
Yüksek Mimar & Yüksek İnşaat Mühendisi & Japon Deprem Uzmanı Hazama Ando Corporation Türkiye Ofisi Genel Müdürü Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Morıwaki,“İstanbul'u etkileyen son iki büyük deprem 1509 ve 1766 yıllarında olmuştur. Marmara denizi altındaki fayların da Kuzey Anadolu Fayının yüzeydeki parçaları gibi 200 ile 250 sene civarında bir tekrarlanma periyodu olduğunu düşünürsek, günümüzde İstanbul'u etkileyen büyük bir depremin olacağı kaçınılmazdı. Şimdi de aynı şekilde, Bursa'da gelecek 50 yıl içinde büyük bir deprem olma olasılığı bir hayli fazladır. Bu 50 sene istatistiki olarak gelecek bir hafta veya bir ay içinde olabileceği gibi, 50 seneden sonra, örneğin bundan 60 veya hatta 70 sene sonra da olabilir. Fakat olacaktır... Bursa'da gerekli önlemler alınmalıdı. Antalya’nın Kemer, Kumluca, Finike, Kale ve Kaş ilçelerinin birinci derece; Antalya’nın merkezi, Serik, Manavgat, Korkuteli ve Elmalı ilçelerinin ikinci derece; Akseki ile İbradi ilçelerinin üçüncü derece; Alanya, Gazipaşa ve Gündoğmuş ilçelerinin ise dördüncü derece deprem '' diye konuştu.
Toplantı, soru ve cevap bölümün ardından ANSİAD Başkanı Akın AKINCI’nın Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Morıwaki’ye günün anısına Antalyalı Seramik Sanatçısı Tufan DAĞISTANLI’nın seramik kuşlarından birisini takdim etmesi ile sona erdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.