KOLON POLİPLERİ VE KOLON KANSERİ

Antalya'da düzenlenen 41. Ulusal Gastroenteroloji Haftası kapsamında düzenlenen basın toplantısında Prof. Dr. Şebnem Gürsoy, çok önemli toplumsal bir problem olan kolon polipleri ve kolon kanseriyle ilgili bilgiler aktardı.

Bulgular:

Prof. Dr. Şebnem Gürsoy; "Kolon polipleri, kolon veya rektumun iç yüzeyinde gelişen küçük genellikle zararsız büyümelerdir. Çoğu polip iyi huyludur, ancak bazıları zamanla kansere dönüşebilir. Polipler genellikle belirti vermezler, bu nedenle rutin taramalar önerilir. Büyük polipler bazen kanama, dışkıda kan, karın ağrısı veya bağırsak alışkanlıklarında değişikliklere neden olabilir" dedi.

 Nedenleri ve Öneriler:

 Kolon kanserinin genetik faktörlerden, çevresel faktörlerden ve yaşam tarzlarından etkilendiğini söyleyen Prof. Dr. Şebnem Gürsoy; Ailede polip veya kolon kanseri olanlarda risk artar. 50 yaş üstü bireylerde görülme sıklığı artmıştır. Yüksek yağlı, düşük lifli diyet, obezite, sigara ve alkol tüketimi riskleri artırır. 50 yaş ve üstündekiler için kolonoskopik taramalar gereklidir. Kolonoskopi yapılarak tespit edilen polipler çeşitli endoskopik yöntemlerle çıkarılarak tedavi edilir. Düzenli taramalar özellikle risk grubundaki kişiler için erken teşhis ve tedavi açısından çok önemlidir" açıklamalarına yer verdi.

 Gürsoy, kolon kanserinden korunmak için:

"Sağlıklı beslenin, yüksek lifli gıdalar meyve sebze ve tam tahıllı gıdalar tüketin, düzenli egzersiz yapın, Sigarayı bırakın ve alkol tüketimini azaltın, aşırı kilo varsa, kilo verin, stresi azaltın, var olan diyabetinizi yönetin" önerisinde bulundu.

 KOLON KANSERİ ÖNLENEBİLİR

"Kolon kanseri önceden tespit edilebilen ve önlenebilen nadir kanserlerden biridir. Erken tanı hayat kurtarır. Erken teşhis kolon kanseri ile mücadelede en önemli faktördür" diye konuşan Prof. Dr. Şebnem Gürsoy; "Kolon kanseri erkeklerde akciğer ve prostat, kadınlarda ise akciğer ve meme kanserlerinden sonra en sık görülen kanser türüdür ve erkeklerde görülme sıklığı kadınlardan biraz daha fazladır.  Yaşam tarzı, çevresel etkenlerdeki değişiklikler ve kalıtsal genetik faktörler nedeniyle oluşabilir. % 85 poliplerden kaynaklanır. Kolon kanserinin nedenlerinin bir kısmı önlenebilirken bir kısmı önlenemez niteliktedir" ifadelerini kullandı.

Bulgular:

Prof. Dr. Şebnem Gürsoy;Kolon kanseri belirtilerini şöyle sıraladı:
-Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, örneğin daha sık ishal veya kabızlık,
-Makattan kanama veya dışkıda kan,
-Karın bölgesinde kramp, gaz veya ağrı gibi devam eden rahatsızlıklar,
-Dışkılama sırasında bağırsağın tamamen boşalmadığı hissi,
-Halsizlik veya yorgunluk,
-Çabalamadan kilo vermek,
-Dışkının kalem gibi ince ve uzun olması.

 Kolon kanseri nasıl teşhis edilir?

Kalın bağırsak kanserinin erken evrede saptamanın en etkili yolu düzenli olarak yapılan kolonoskopi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şebnem Gürsoy;
Kolonoskopi, hem mevcut bir tümörü erken evrede belirleme hem de kansere yol açabilecek polip ve benzeri sorunları daha kanserleşmeden tespit edip kişiyi kanser gelişiminden koruyabilecek özellikte bir işlemdir. 45 yaşına gelmiş her bireyin kolonoskopi yapılarak taranması gerekir" sözlerine yer verdi.