JMO Antalya Şube Başkanı Karancı'dan DSİ'ye Sert Eleştiriler

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta'nın geçtiğimiz günlerde su kaynaklarının verimli kullanımı ve su tasarrufu konusunda vatandaşları uyardığı yazılı açıklamalarını şaşkınlıkla karşıladığını belirten JMO Antalya Şubesi Başkanı Mustafa Karancı sert eleştirilerde bulundu.

Önce Kaçak Sondajları Önleyin, Örnek Olun

"Vatandaşların suyun doğru yönetimi konusundaki sorumluluklarını yerine getirebilmeleri için merkezi idarenin önce kendi asli görevlerini tam anlamıyla yerine getirmesi gerekmektedir" diye konuşan Karancı, "DSİ'nin kaçak sondajları önleyerek su kaynaklarının korunmasına yönelik kararlılığını göstermesi, vatandaşlara örnek teşkil etmelidir. Merkezi idarenin bu konuda atacağı adımlar, suyun doğru yönetimi konusunda toplumsal bilinci artıracak ve su kaynaklarımızın sürdürülebilirliği açısından önemli bir adım olacaktır.

Ölçmeden Yönetemezsiniz

Avusturyalı yönetim bilimci Peter Ferdinand Drucker, kurumları yönetmenin karmaşıklıklarla dolu olduğunu söylemiş ve "Ölçmediğiniz şeyi yönetemezsiniz" demiştir. DSİ Genel Müdürümüz, tahsisini yaptığı sondajlardan çekilen su miktarını ölçemezken, kaçak sondajları engelleyip mevcutların sayısını tespit edemezse su kaynaklarını yönetmesi mümkün değildir. Su yönetiminin etkin ve sürdürülebilir olması için DSİ'nin bu kritik ölçüm ve denetim görevlerini eksiksiz yerine getirmesi gerekmektedir. DSİ'nin, bu konuda ciddi adımlar atmaması, su kaynaklarımızın geleceğini tehlikeye atmaktadır" ifadelerini kullandı.

Doğruları Korkusuzca Söyleceğimizin Sözünü Verdik

Karancı sözlerine şöyle devam etti:
"Jeoloji Mühendisleri Odası olarak bugüne kadar uyarılarımızın dikkate alınmadığını, bölgemizdeki su havzalarında DSİ'nin bazı görev ve sorumluluklarını yeterince yerine getirmediğini ve bu konuda ciddi eksiklikler olduğunu belirtmek zorundayız.

Kaçak Sondajların Denetimindeki Yetersizlik

DSİ, yeraltı suyu tahsisi yapmak ve yeraltı sularının korunması ile tescilini sağlamakla yükümlüdür. DSİ'nin yıllardır kaçak sondajların artışına duyarsız kalması, yeraltı su kaynaklarımız üzerinde ciddi bir tehdit oluşturmakta ve su seviyelerinin kontrolsüz bir şekilde azalmasına neden olmaktadır. Bu durum, tarım sektörü başta olmak üzere, suya bağımlı tüm sektörlerde ciddi sorunlara yol açmaktadır.

DSİ'nin, kaçak sondajların denetimini artırarak bu konuda daha etkin önlemler alması şarttır. Yıllardır süregelen bu sorunun çözümü için DSİ'nin, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması adına daha sıkı denetim ve kontrol mekanizmaları geliştirmesi zorunludur.

Su kaynaklarının verimli kullanımı ve israfın önlenmesi sadece modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması ve atık suyun geri kazanılması ile sınırlı kalmamalıdır. Su kaynaklarımızın sürdürülebilirliği için bütüncül bir yaklaşım benimsenmeli, suyun her aşamada verimli ve etkin kullanımı sağlanmalıdır. Bu kapsamda, yeraltı su kaynaklarının korunması, su rezervlerinin sürekli izlenmesi ve kaçak kullanımların önlenmesi büyük önem taşımaktadır" dedi.