AÇLIK SINIRI 20 BİN LİRAYI GEÇTİ
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun araştırma sonuçlarına göre, Mart ayında açlık sınırı 20 bin lirayı, yoksulluk sınırı ise 57 bin lirayı aşarak rekor seviyelere ulaştı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Özgür Aras'ın yaptığı açıklamaya göre, Mart ayında açlık sınırı bir önceki aya göre %5,9 artış gösterirken, yoksulluk sınırı %11 oranında yükseldi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Ar-Ge birimi KAMU-AR'ın yaptığı araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi ile diğer temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gereken harcamalar dikkate alınarak hesaplanan açlık-yoksulluk sınırı Mart 2024 sonuçları açıklandı.
“YOKSULLUK SINIRI 4 BİN 900 TL ARTTI”
Birleşik Kamu-İş Antalya İl Başkanı Sadık Acar, “Mart ayında açlık sınırı bin 125 lira artarak 20 bin 98 liraya yükseldi. Gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılan harcamalar ise 3 bin 780 lira artarak 37 bin 182 liraya çıktı. Her iki sınırın toplamı olan yoksulluk sınırı ise bir önceki aya göre 4 bin 905 lira artış gösterdi. Son bir yıllık dönemde ise açlık sınırı 9 bin 207 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılan harcama 18 bin 524 lira ve yoksulluk sınırı ise 27 bin 731 lira arttı.
Ankara'da en fazla alışveriş yapılan marketlerin fiyatlarına göre, dengeli beslenme için yapılan harcamaların Mart ayında rekor seviyelere ulaştığı görüldü. Et, balık ve yumurta için aylık harcanması gereken tutar bir önceki aya göre 527 lira artarak 5 bin 740 liraya çıktı. Kuru bakliyat için yapılması gereken harcama ise önceki aya göre 2 lira artarak 411 liraya yükseldi. Süt, yoğurt ve peynir gibi ürünler için yapılan harcama bir önceki aya göre 76 lira artarak 4 bin 306 liraya yükseldi. Meyve ve sebze harcamalarında da önemli artışlar yaşandı. Mart ayında meyve için harcanması gereken miktar 415 lira, sebze için ise 330 lira artarak 2 bin 797 lira oldu.
Dört kişilik bir ailenin gıda dışı harcamalarının da göz önüne alındığı hesaplamalara göre, yoksulluk sınırı Mart ayında 57 bin 280 liraya yükseldi. Giyim, barınma, sağlık, eğitim gibi temel ihtiyaçlar için yapılan harcamalarda da belirgin artışlar gözlendi” diye konuştu.