DEVLET SPORCUSU UNVANI ALAN GÜREŞÇİLERİMİZ ÖZLÜK HAKLARINDAN YOKSUNLAR!
DEVLET SPORCUSU UNVANI ALAN GÜREŞÇİLERİMİZ ÖZLÜK HAKLARINDAN YOKSUNLAR!
Antalya Milletvekili Aliye COŞAR;
“Buradaki asıl konu Devlet Sporcusu unvanı alan güreşçilerimizin maaş alması değil özlük haklarından tam olarak yararlanabilmesidir.
TBMM’nin 04.07.20219 tarihindeki Genel Kurulu’nda, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde başpehlivan olan güreşçilerimizin “Devlet Sporcusu” unvanı alabilmeleri için tüm siyasi parti gruplarının ortak kararıyla 7182 Sayılı Kanun’a; “Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde üst üste üç defa altın kemer kazanarak altın kemerin devamlı sahibi olanlara 7 nci madde uyarınca Devlet Sporcusu unvanı verilir. Bunlar hakkında Devlet sporcularına ilişkin olarak bu Kanunda yer alan hükümler uygulanır” şeklinde yeni bir madde eklenerek Tarihi Kırkpınar Güreşlerinde Altın Kemere sahip olan güreşçilerimiz Devlet Sporcusu unvanı almaya hak kazanmışlar, ancak kanun değişikliği sırasında Sporcu Şeref aylığı başlıklı bölümün 3. Maddesinde gerekli düzenleme yapılmadığı için sporcularımız kendilerine verilen bu haktan bugüne kadar yararlanamamışlardır.
Tarihi Kırkpınar Güreşlerinde Altın Kemer sahibi başpehlivanlarımızın Devlet Sporcusu unvanından ve Sporcu Şeref Aylığından yararlanabilmeleri için 5774 Sayılı Kanun’un Sporcu Şeref Aylığı başlıklı 3. Maddesinde değişiklik yapılması gerekmektedir.
PEHLİVANLARIMIZI VE GELENEĞİMİZİ YASA İLE GÜVENCE ALTINA ALMAK BİZİM SORUMLULUĞUMUZDUR!
Olimpiyat ve dünya şampiyonu milli değerlerimiz bu yasadan yararlanmaktadırlar.
Kırkpınar ve başpehlivanlarımız hem bizim için, hem de Türk Dünyası için, hem de farklı ülkelerden gelenler için önemini her yıl arttırarak devam ettiren bir geleneğimizdir.
Başpehlivanlarımız gençlere örnek olmakta ve tarihsel değeri olan bir sporu özendirici hale getirmektedir. Buradaki en önemli konu, başarılı sporcularımızın onurlandırılması ve alttan gelen gençlerimize özendirici olması ve Ata sporumuz olan yağlı güreşimizin daha nesiler boyu devam etmesini sağlamak son derece önemlidir.
Bu bağlamda; Tarihi Kırkpınar güreşlerimiz 2010 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Tarihi Kültürel listesine girmiştir. Günümüzde 8 asırlık geleneğimizi devam ettiren pehlivanlarımızın yaptıkları yağlı güreş önemini arttırdığından pehlivanlarımızı ve geleneğimizi yasa ile güvence altına almakta bizim sorumluluğumuzdur.”