İKLİM 2024 Ulusal İklimlendirme Kongresi Sonuç Bildirgesi Kamuoyuyla Paylaşıldı

Kongrede sunulan bildiriler ve yapılan tartışmalar doğrultusunda, iklimlendirme sistemlerinin enerji verimliliği ve karbon salınımlarını azaltma yönünde alınması gereken önlemler hakkında önemli kararlar alındı. İKLİM 2024 Kongresi'nden çıkan sonuçlar hem sektör profesyonelleri hem de kamuoyuna yol gösterici olacak nitelikte.

Enerji Kullanımı ve Verimliliği

İstatistiksel verilere göre, Türkiye’nin birincil enerji arzının büyük bir kısmı sanayi, elektrik üretimi, ulaştırma, konut ve ticaret sektörlerinde kullanılmaktadır. Özellikle ticari binalarda, çok sayıda insanın aynı anda kullanımda olması, enerji verimliliği konusunda daha fazla önlem alınması gerektiğini ortaya koyuyor. Bu bağlamda, enerji verimliliğinde temel önlemlerin bina sektöründe de alınması gerektiği, bu konuda var olan yönetmelik uygulamalarının denetlenmesi gerektiği ifade edildi.

Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar (NSEB)

Binalarda enerji performansını artırmak için 2023 yılında devreye giren "Neredeyse Sıfır Enerjili Bina" yönetmeliği, 2025 itibariyle büyük binaların bu standartlara uymasını zorunlu hale getirecek. Bu binaların enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kullanımı konusunda daha sıkı denetimlere ve izlemelere ihtiyaç duyulduğu belirtilirken, iklimlendirme kaynaklı enerji tasarrufu sağlanmasının önemi bir kez daha vurgulandı.

Karbon Salınımlarının Azaltılması

İklim değişikliği ile mücadelede, karbon salınımlarının azaltılması için bina iklimlendirmesinde enerji verimli cihazların kullanımı önem taşıyor. Bu alandaki teknolojilerin yaygınlaştırılmasının dünyadaki sıcaklık artışını engellemeye yönelik adımlar atılmasına yardımcı olacağı ve konuya ilişkin kamuoyu bilgilendirmelerine hız verilmesi gerektiği ifade edildi.

İklimlendirme Sektörünün Gelişimi ve İthalat Bağımlılığı

İklimlendirme sektörü büyük ölçüde KOBİ'lerden oluşurken, ithalat bağımlılığı ve Ar-Ge eksiklikleri sektörde gelişmeyi engelleyen başlıca faktörler arasında yer alıyor. Sektörün ilerlemesi için AR-GE altyapısının güçlendirilmesi gerektiği belirtilirken, üniversite-sanayi iş birliğinin artırılması ve üretilecek politikalar ile çözüm sağlanması gerektiği de önemle vurgulandı.

Yeni Teknolojiler ve Alternatif Enerji

Kongrede, yapay zekâ, ısı geri kazanımı, ısı pompası ve yenilenebilir enerji teknolojilerinin iklimlendirme sistemlerinde entegrasyonunun teşvik edilmesi gerektiği ifade edildi. Bu teknolojilerin bina teknolojilerine dahil edilmesi için uygun yönetmeliklerin oluşturulması gerektiğinin altı çizildi.

Enerjiyi Yenile, Karbonu Sıfırla, Konforu Yaşa!

İKLİM 2024 Kongresi, "Enerjiyi Yenile, Karbonu Sıfırla, Konforu Yaşa!" temasıyla sürdürülebilir bir geleceğe yönelik önemli adımların atılmasına vesile oldu. Kongrede alınan sonuçların, iklimlendirme sektörü için yol gösterici olacağı ve kamuoyunun bilinçlendirilmesinde önemli bir rol oynayacağı ifade edilerek, sonuç bildirgesi kamuoyuyla paylaşıldı.