“Gülseren Südor: Zaman Gezgini” Retrospektif Sergisi Antalya Kültür Sanat’ta!

Çıtayı Yukarıya Taşımak Zorundayız

Antalya’da kültür ve sanatta niteliği artırmak için çalıştıklarını kaydeden ATSO Başkanı Ali Bahar, “Çıtayı en yukarıya taşımak zorundayız, sanata ve sanatçıya destek olmak, toplumda farkındalık oluşturmak ve kültürel gelişime katkı koymak için çalışıyoruz. Kültürünü oluşturmadığınız hiçbir stratejiyi hayata geçiremezsiniz. Biz burada sadece sergi yapmıyoruz, çocuklara sınıflar açıyoruz, onlara sanatı sevdiriyoruz. Mini tiyatro ve konserler düzenliyoruz. AKS binamız aynı zamanda bir sanat merkezi hüviyeti de taşıyor” dedi. Antalya’da kültür ve sanatta niteliği artırmak için çalıştıklarını kaydeden ATSO Başkanı Ali Bahar, “Çıtayı en yukarıya taşımak zorundayız, sanata ve sanatçıya destek olmak, toplumda farkındalık oluşturmak ve kültürel gelişime katkı koymak için çalışıyoruz. Kültürünü oluşturmadığımız hiçbir stratejiyi hayata geçiremezsiniz. Biz burada sadece sergi yapmıyoruz, çocuklara sınıflar açıyoruz, onlara sanatı sevdiriyoruz. Mini tiyatro ve konserler düzenliyoruz. AKS binamız aynı zamanda bir sanat merkezi hüviyeti de taşıyor” diye konuştu. 

 

Basın desteğini çekmesin  

Antalya’nın eşsiz güzelliklere sahip bir şehir olduğunu kaydeden Sanatçı Gülseren Südor, “Dünyanın çeşitli yerlerinde sergiler açtım. Sanatımı yaparken ülkede ve dünyada olan biten her şeyi gözlemleyerek sanatıma işliyorum. Bunları yaparken bir bakmışım kaç yıl geçmiş. Dönüp baktığımda bir şeyler yapmışım diyorum” ifadelerini kullandı. Basının sanata olan desteğini sürdürmesi gerektiğini vurgulayan Südor, “2000’li yıllardan sonra basının sanata olan ilgisi azaldı. En büyük görev burada basına düşüyor” dedi.

 

7 Tarihsel Dönemde Südor Eserleri 

Küratöryel kurguda sergi toplam 7 tarihsel döneme ayrılıyor: “1965-1970: Varoluşunu Aramak, İlk Duruş”, “1970-1975: Bir Kadın, Bir Anne, Bir Sanatçı Olarak Kendini İtalya’da Aramak, Var Etmek”, “1975-1982: İtalya’dan Dönüş, Bireysel Katmanlarından Kadın Olmayı Soyup Çıkartmak ve Topluma Karşı Adeta Bir Manifesto Haline Getirmek”, “1982-1990: Varoluşun ve Kadınlığın Kutsanması, Yakın Tarihin Gölgesinde Bir Kendini Bulma Hikayesi”, “1990-2001: Sanattaki Yolunu Bulmuş, Olgunluğunun Başlangıcında Bir Sanatçı”, “2001-2015: Sanat Yolculuğunda İç ve Çekirdek Dünyaya Bakmak”, “2015-2023: Sırça Kulede Yalınlaşma.” Gülseren Südor, eserlerinde zamanın getirdiklerini, bireysel katmanlarını işlemiş ve bugün de işlemeye devam ediyor. Südor aynı zamanda eserlerinde kadınlık, kadın olma ve dönüşen kadınlık rolleri üzerine düşünüyor ve üretiyor. Son dönemlerinde yağlı boyanın yanında esas tutkusu olan tarama eserlere ağırlık veren Gülseren Südor, sanat yolcuğunda tamamen kendine özgü dönemsel eserleriyle dikkat çekiyor. Aile koleksiyonu başta olmak üzere özel koleksiyonlarda yer alan orijinal eserlerden oluşan kapsamlı bir seçki ile hazırlanan “Gülseren Südor: Zaman Gezgini” retrospektif sergisi, 7 Temmuz 2024 tarihine kadar pazartesi günleri hariç her gün Antalya Kültür Sanat’ta ziyaretçilerini bekliyor.