Başkan Esen "Gerçek Bir Basın Özgürlüğüne, Sansürün Olmadığı Bir Ortama Kavuşmamız Dileğiyle"
Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, basında sansürün kaldırılışının 115’inci yıl dönümü ve 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nda Konyaaltın'da bir Otel’de gazetecilerle bir araya geldi. Antalyalı gazetecilerin yoğun katılım gösterdiği basın toplantısında Başkan Esen, basın sektörünün geldiği noktaya vurgu yaptı. Basında sansürün kaldırılmasının 115’inci yıl dönümünde olunmasına karşın basın özgürlüğünün sağlanamadığına vurgu yapan Esen, “Sanki ters orantı varmışçasına istenilen noktaya bir türlü gelemedik. Türkiye’de şu anda gazetecilik faaliyeti yaptığı için 47 gazeteci cezaevinde. Ve geçen sene 97 tane gazeteci, gazetecilik faaliyeti nedeniyle fiili saldırıya uğramış. Aynı şekilde hemen hemen benzer rakamda gazeteci de yaptığı haberler nedeniyle tehdit edilmiş. Bu son derece kötü bir durum. Yine aynı kurumun yaptığı bir araştırmada iktidar siyasetin yayın organlarının televizyonların yüzde 95’inin tam kontrol altına alarak basın özgürlüğünün önünde ciddi bir set oluşturmuş durumdadır. Bunların aşılması kolay işler değil” diye konuştu.
Başkan Esen geçtiğimiz sene çıkarılan “dezenformasyonla mücadele” gerekçesiyle hazırlanan, muhalefet ve basın meslek örgütlerinin “sansür yasası” olarak nitelendirdiği yasa hakkında da konuştu. Esen, “İçeriğine baktığınız zaman son derece gazeteciler açısından özgürlüğü kısıtlayacağı maddeler olduğunu görüyoruz. 115’inci yılda sansürün kaldırılmasıyla için burada hep birlikte toplanmışken 114’üncü yılda çıkarılan yeni sansür yasasını konuşmak durumunda kalıyoruz. Bunların tamamının hayatımızdan çıkmasını, özgür haber alma doğru habere ulaşmanın sizler aracılığıyla daha güçlü bir şekilde topluma yaygın bir şekilde kullanılmasını diliyoruz. Sınır Tanımayan Gazete Örgütü’nün yayınladığı raporda Türkiye 2002 yılında 100’ncü sıradayken; bugün yayınlanan raporda yanılmıyorsam 180 ülke içerisinde 168’inci sırada. En son 3; Kuzey Kore, Çin ve Vietnam. Bu durumumuz hiç hoş değil. Maalesef Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün tanımlamasına göre durumu vahim ülkeler arasındadır. Teknik tanımı budur. Bu vahim durumun engellenmesi için eleştiriye tahammül olmak ve hoşgörülü olmak. Aslında kutlanması gereken bir gün olduğu halde kutlayamamamıza sebep olan koşulların bir an önce ortadan kalkmasını ve gerçek bir basın özgürlüğüne, sansürün olmadığı bir ortama kavuşmanızı diliyorum” şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Esen, partisi CHP içerisinde yaşanan değişim tartışmaları ile ilgili soru üzerine, CHP'de değişimin çok yıllar önce başladığını savunarak, bu değişimi gördüğü için CHP'de siyasete girdiğini belirtti. Esen, bugün CHP'de herkesin her şeyi konuşabildiği bir noktaya geldiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Bir kişinin hiç de siyasi ahlaka sığmayan yöntemlerle eleştirilerek, siyaset dışına çıkarılmaya çalışılmasını toplum tasvip etmez. Bunu yapanları 'Gel sen bizi yönet' demez. Dolayısıyla öz olarak sorduğunuz bu değişime katılıyor musunuz sorusuna evet. CHP'nin 2010 yılından beri başlattığı değişime sonuna kadar katılıyorum.Lider değişikliği anlamında yapılan bu harekete katılıyor musunuz? Ona katılmıyorum. Bu değişim sürecini yıllardır hep beraber yapıyoruz. Bu değişimin içindeyim. İçinde olmaya da devam edeceğim. Ama ben öbür işlerin içinde değilim."dedi.
Konuşmanın ardından, Belediye Başkanı Esen gazetecilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.